Bioplast, nedbrytbar plast, komposterbar plast, hva betyr det egentlig?

11.02.2021

Et langt (men viktig) innlegg hvor jeg prøver å forklare om plast, bioplast, nedbrytbar plast, hva det er og hvorfor. Jeg tar forbehold om at dette er vanskelig selv ofr meg å forstå. Alle utsagnene jeg kommer med i innlegget er tatt ut av artiklene jeg har lest om dette, se kildene nederst. Det er ikke mine egne påstander. 


Vi forbrukere blir fristet av velklingende ord som bioplast, naturlige råvarer, komposterbar plast og «nedbrytbar i naturen». 

Men visste du at såkalt komposterbar plast ikke kan komposteres i vanlig kompost? Og at bioplast også gir fra seg mikroplast?

Jeg har selv lenge trodd at såkalte komposterbare plastprodukter var en super løsning. Ting lagd av mais og sukkerør, cellulose og andre naturlige produkter, det MÅ vel være bra? Hundebæsjposer som brytes ned i naturen - kan det bli bedre? Men her har jeg nok blitt litt lurt, for løsningen er ikke så enkel og ukomplisert.

Her er mitt forsøk på noen viktige oppklaringer. Jeg har lest meg opp på emnet via kildene Matforskningsinstituttet Nofima, Store norske leksikon, Folkeopplysningen og Better Alternative Now. Og spurt en kjemikervenn. Kildelenker nederst. 

For å begynne: Hva er egentlig plast?

 Plast er en fellesbetegnelse på alle kjemiske stoffer som er laget ved å polymerisere organiske byggesteiner til lange kjeder. (Kilde:nofima).

Store norske leksikon definerer det slik: Kjemisk sett består plast av én eller flere polymerer (basisplasten) og forskjellige tilsetningsstoffer (hjelpestoffer). De aller fleste typer plast produseres av petroleum, men noen lages også av cellulose.


Hva er mikroplast? 

All plast brytes ned til bittesmå mikroskopiske biter når plastproduktene brukes eller når de havner i naturen og blir gradvis nedslitt av vær, vind og hav. Dette skjer med alle former for plast, både vanlig plast (petroleumsplast) og bioplast . 

Hva er bioplast? Er det mer miljøvennlig enn vanlig plast? 

Bioplast er  lik vanlig plast, og har identiske egenskaper. Men mens vanlig plast lages av fossil olje og gass, så lages bioplast av fornybare råvarer som for eksempel mais eller sukkerrør. Når en bedrift reklamerer med at et produkt bare er laget av bioplast, så er det akkurat «like bra eller dårlig plast som konvensjonell plast» (kilde nofima). Når leskedrikkprodusenter reklamerer for sin «plant bottle» med opptil 30 % plantebasert PET, så har dette PET samme egenskaper som «vanlig» PET (Polyetylentereftalat). (Kilde: nofima). Bioplast løser altså ikke problemet med forsøpling og mikroplast i havet. Det eneste det gjør er å redusere bruk av fossile råstoffer. Som jo er bra. 

Hva er nedbrytbar plast?

Nedbrytbar plast er igjen noe annet enn bioplast ifølge nofima's artikkel. Nedbrytbar plast brytes ikke ned i naturen, men ved industriell kompostering med høy varme og fuktighet, som er noe helt annet enn komposten du og jeg har i hagen. Nedbrytbar plast brytes altså ikke ned i naturen eller i havet, sånn som man får inntrykk av som forbruker.Nedbrytbar plast kan heller ikke kildesorteres sammen med petroleumsbasert plast og må sorteres som en egen type plast for å gå til industriell kompostering. Dette tilbys ikke alle steder. For at nedbrytbar plast skal kunne væer miljøvennlig kreves det gode merkeordninger slik at forbrukerne og sorteringsanlegg lett kan skille den fra nedbrytbar plast. Slike gode merkeordninger eksisterer ikke i Norge i dag.

 Kombinasjonsprodukter av vanlig (petroleums) plast og nedbrytbar plast kan heller ikke kildesorteres som plast.Så, take home message: 1. Bioplast lagd av feks sukker eller cellulose er akkurat som vanlig petroleumsbasert plast, og blir til mikroplast. 2. Det er forskjell mellom petroleumsbasert plast og bioplast, og nedbrytbar plast, og må kildesorteres hver for seg. 2. Nedbrytbar plast kan ikke komposteres i din hage, men krever egne industrielle komposteringsanlegg.Jeg er som sagt verken klimaforsker, kjemiker eller ekspert på dette, men jeg tenker dette er noe alle burde vite om og sette seg inn iKilder:1. https://static1.squarespace.com/.../5Gyres_BANlist2.pdf2. https://nofima.no/verdt-a.../5-ting-du-ikke-visste-om-plast/3.https://snl.no/plasthttps://snl.no/mikroplast5. https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/2018/KMTE51001118Bilde: plastforum.no