Kokosolje, ikke så bra som mange tror

02.02.2021

Kokosolje - et genialt multiprodukt har jeg trodd. Men der har jeg tatt feil.

Forskning viser at kokosolje er skadelig for det biologiske mangfoldet og for truede dyrearter, og heller ikke er det spesielt sunt for kroppen. Dette var news for me! 

Se alle kildene nederst i teksten. 

Kokosolje brukes i både matvarer og kosmetikk. Den har rykte på seg for å være både sunn og miljøvennlig og nevnes ofte som et alternativ til palmeolje. MEN:


Hvorfor er kokosnøtta så ille for det biologiske mangfoldet? Den viktigste årsaken er at den i stor grad dyrkes i tropiske strøk med et rikt artsmangfold og mange arter som kun finnes der, og som får sine leveforhold truet av økende kokosproduksjon. 

Et forskerteam har sett på miljøbelastningen til ulike vegetabilske oljer og viser at produksjonen av kokosnøttolje påvirker 20 truede arter per million liter produsert olje. Det er mer enn både olivenolje, solsikkeolje, rapsolje, soyaolje og palmeolje tilsammen. (Palmeolje burde man jo heller ikke bruke pga det fører til nedbrenning av regnskog).

Så var det helsa. 

Når man hører noe mange nok ganger, oppleves det til slutt som sant. At kokosolje er sunt for eksempel. På forskning.no finner du oppdatert forskning som viser at kokosolje øker det dårlige kolesterolet (LDL-kolesterolet) og at kokosolje ikke har noen påvisbare helsefordeler fremfor andre oljer. Så ikke kan man si at det er sunt og man vet at høyt LDL-kolesterol er forbundet med økt risiko for hjerte-kar-sykdommer. Anbefalingene fra norske helsemyndigheter er å ikke bruke for mye kokosolje, men at litt går greit. Den amerikanske hjertelegeforeningen anbefaler å ikke bruke kokosolje.

Kilder: 

  • Norsk Helseinformatikk
  • Artikkel på Forskning.no
  • Enda en artikkel på forskning.no
  • American Heart Association: https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/cir.0000000000000510?fbclid=IwAR0lFmygMqQAXSdfHN6Q30cHC7IVVXtA9iJJlQmwWA5biMefBo7vFOQq9Rg&

Ta kontakt med oss