Datalagring i sky gir like mye utslipp som å fly

17.02.2021

Visste du at lagring av alt vi har av mailer, bilder og dokumenter og apper i skyer, innbokser, dropbokser osv. bruker mye energi? 

Verdens datasentre slipper ut like store mengder klimagasser som den globale flytrafikken i følge Bellona. Det er nesten ikke til å tro. 

Datalagringssentrene som inneholder informasjonen fra "skyene" våre er store maskinsentra som krever store mengder energi både for å driftes og for å kjøles. Mye av driften er på ikke-fornybar energi.


Hvis alle i Norge slettet én mail hver, vil vi spare utslipp tilsvarende å kjøre Norge på langs tur-retur 10 ganger, i følge Atea Norge. 

Med å slette én mail hver! Hva med å slette 100 mail og i tillegg mye av det du har på mobiltelefonen som du ikke trenger? 

Ta utfordringen på denne CLEAN OUT YOUR COMPUTER DAY og rydd litt opp. Her er det enkelt å gjøre en solid klimainnsats.

Les hele innlegget til Atea her

Ps. Datalagring gjelder for streaming også. Og alle de appene på mobiltelefonen din som du aldri bruker, men som jevnlig oppdaterer seg. 

Alle beregningene og utregningene til Ateas regnestykke har de lagt ut her: https://www.atea.no/baerekraftig-it/vare-beregninger/ 

Bilde lånt med tillatelse av Atea Norge 


Faktisk.no som så på dette i 2019 og konkluderte med at det er vanskelig å vite hvor stort klimaavtrykk en epost faktisk har. Beregningene til atea er også gjort ut fra deres vurderinger, og sannsynligvis vil ingen slike beregninger, uansett hvem som gjør dem være "det eneste rette" svaret. Jeg delte Atea sitt bilde videre da jeg vurderer dem som en seriøs kilde og poenget med dette innlegget er uansett å sette fokus på at datalagring krever mye energi, og at vi alle kan gjøre en innsats med å rydde opp i skyene våre og fjerne mye av det unødvendige som tar opp plass i skyer og dermed i datalagringssentra, det være seg epost, bilder, apper eller annet.  

Kilder: